Szeged, a veszteségmentesen tömörített Budapest

Szegedet mindenki ismeri. Valakinek a halászlé ugrik be róla, valakinek a kézilabdacsapatunk, valakinek a paprika, papucs, borfeszt vagy az egyetem.

Szegeden azonban a tudás-intenzív iparágakban is zajlik az élet: az ELI és a folyamatosan bővülő, már most több mint félezer céget magába foglaló IT szektor teszi városunkat a tudomány és az innováció központjává.

És bár még nem járunk elektromos rollerrel, mint a Szilícium-völgyben vagy Budapesten, a hétköznapi élet sok tekintetben hasonló. Szeged kiválóan tömöríti magába fővárosunk előnyeit, miközben megtartja sajátos varázsát.

De miért is éri meg ide – a másik IT fővárosba – költözni?

Az életed Szegeden

Most költöztél Szegedre, mint informatikus és izgatottan várod, hogy mit rejt magában a város. Az első meglepetés, ami ér, hogy a lakhatási viszonyok sokkal kedvezőbbek. A belvárosban Budapesthez hasonlóan megtalálhatod a gangos bérházakat körfolyosóval, igazi belső kerttel.

A különbség az ingatlanárakban jelenik meg, a Math.min (Szeged, Budapest) metódus ugyanis kivétel nélkül a Szeged értékkel fog visszatérni.

Mivel megteheted, ezért elhatározod, hogy a belvárosi gangos bérházak helyett inkább kiköltözöl Újszegedre egy kertesházba, ahol kicsit elszakadhatsz a város zajától.

“A lakhatási viszonyok
sokkal kedvezőbbek”

KEZDETEK

Első heteden már munkába is állsz, és bár Újszegedről jársz be, meglepődve tapasztalod, hogy nem 50 percet töltesz a reggeli forgalomban. Bár a hídon lehet, hogy picit várakozni kell, így is 15 perc alatt bent vagy a munkahelyeden.

Az emberek a reggeli forgalomban is nyugodtak, mintha ebben a városban senki sem sietne sehová. Jó érzéssel tölt el, hogy nem szív le az energiádból a mindennapos ingázás és még több szabadidőd is marad.

A cégnél úgyis mindenki sorozatfüggő, így elhatározod, hogy a felszabadult idődet az ezer éve félbehagyott kedvenc sorozatodra fogod fordítani, amit kibeszélhetsz majd újdonsült kollégáiddal.

Van egy edzőterem is mindössze 5 percre az irodától, így azt is megfogadod, hogy rendszeresen mozogni fogsz.

“meglepődve tapasztalod, hogy nem 50 percet töltesz
a reggeli forgalomban”

Az igazi szegedi életérzés

Hat hónappal később teljesen szegedi lettél. A deklaráció még nem lett döklaráció, viszont ez a nyugodtan pörgős élet teljesen magával ragadott. Szeretsz kiülni a Tiszapartra, ha szabadon akarod engedni a gondolataidat, de ha éppen egy kis nyüzsgésre vágysz, akkor a belvárosban választasz a programok közül valamit. Mivel most fog kezdődni a borfesztivál, így tudod, hogy 10 napon keresztül az összes ismerősödet megtalálhatod kint, valamint hogy neked is meglesz a saját kedvenc sörpadod és pincészeted a hétre.

Az Anna Fürdő törzsvendége vagy, és a Vadasparkban is megfordultál már párszor. A kocsival közlekedést biciklizésre cserélted, mint a cégnél a legtöbben, és azt érzed energikusabb vagy, mint bármikor az életedben. A kedvenc sorozataidat már rég kivégezted, de szerencsére a kollégák mindig ajánlanak valami újat.

A szegedi IT cégek gyakran szerveznek különböző, informatikát érintő érdekes előadásokat, legyen szó akár a munkaerőpiacról, fenntartható város koncepciójáról vagy a nők szakmában lévő helyzetéről. Már tudatosult benned, hogy itt az IT közösség tényleg közösség, így minden alkalommal eljársz ezekre az eseményekre.

“energikusabb vagy, mint bármikor az életedben”

Három évvel később is érnek még újdonságok a városban, hiába csak fele akkora, mint Budapest. Rájöttél, hogy itt le tudod élni az egész életed és jó döntés volt Szeged városát választani informatikusként.

Szeretnél még a városról olvasni és képeket nézni?

Amennyiben a város gazdasági körképe érdekel

Amennyiben a közelgő eseményeink érdekelnek

Amennyiben fesztiválozni szeretnél

Amennyiben a szegedi programlehetőségek érdekelnek

Amennyiben a közelgő 12.min estjeink érdekelnek

Amennyiben közösséget keresel Szegeden

Amennyiben Szeged városáról olvasnál többet

Amennyiben szép képeket néznél a városról

Amennyiben továbbtanulási és képzési lehetőségeket keresel Szegeden

Felíratkozás a hírlevélre